Prijeđi na glavni sadržaj
Pretraži
__ početna stranica __
Nastava Af
Znanost Af
Zavodi Af
Studij dizajna
Prostor Online
Stručno usavršavanje
Virtual Af
International
  
WWW Af > Nastava Af > . > Nastava_pred  


Nastavna djelatnost Arhitektonskog fakulteta

Stranice vezane uz nastavnu djelatnost Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 Prediplomski studij arhitekture i urbanizma

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedina je postojeća visokoškolska ustanova u Hrvatskoj koja od 1919. godine neprekidno obrazuje arhitekte. Tijekom osam desetljeća postojanja upisano je 9159 studenata, od kojih je 4387 studenata uspješno završilo studij i steklo stručni naziv diplomirani inženjer arhitekture.

Svake se godine na fakultet upisuje oko 130 studenata, odabranih između četiristo i više prijavljenih kandidata za studij arhitekture. Odabir se obavlja pomoću razredbenog postupka koji se razlikuje od ostalih u tehničkoj grupaciji fakulteta jer osim matematike i fizike ima još tri ispitna testa. Provjerava se znanje: 1) iz matematike i fizike, 2) likovnih i grafičkih sposobnosti, 3) iz sposobnosti percepcije prostora te 4) iz poznavanja arhitekture, umjetnosti i opće kulture. Svaki od testova nosi 200 bodova, koliko nosi i uspjeh u srednjoj školi. Testovi trebaju pokazati znanje, interes i sposobnost pristupnika koje će on razvijati i školovati tijekom dodiplomskoga studija.

Dodiplomska nastava na Arhitektonskom fakultetu provodi se tijekom devet semestara, nakon čega slijedi izrada diplomskog rada. Kao nasljednik tradicije započete u Tehničkoj visokoj školi, Arhitektonski fakultet u svome nastavnom programu njeguje širinu i tradiciju inženjerskih znanja koja upotpunjuje umjetničkim principima i oblicima rada karakterističnim za proces arhitektonskoga projektiranja. Njegov nastavni plan i program usporediv je s nastavnim planovima i studijima arhitekture većine europskih sveučilišta, a velikim dijelom i sveučilišta obiju Amerika. Više...


Nastavni materijal prediplomskog studija i informacije vezane uz realizaciju nastave nalaze se na nastavnom portalu