HR / EN
Felipe de Ferrari, predavanje 27.6. u 18:30
Aktualnost

Felipe de Ferrari, predavanje 27.6. u 18:30

27. June 2019.

Felipe de Ferrari (1983.) diplomirao je na Universidad Católica de Chile. OD 2011.-2013. Bio je urednik CMNcasos, digitalne i tiskane publikacije čileanskog Zavoda za zaštitu baštine. Osnovao je OnArchitecture, online audiovizualnog servisa koji nudi sintetsku, dubinsku i detaljnu panoramu glavnih protagonista svjetske arhitektonske scene, njihovih radova, iskustava i razmišljanja. Držao je predavanja na Arhitektonskom institutu u Barceloni, Centru za suvremenu kulturu u Barceloni, X Bijenalu u Sao Paolu, na arhitektonskoj školi u Mendrisiju, na sveučilištu u Talci, na Harvardu, u Kući arhitekture u Grazu, Sveučilištu Mayor, Muzeju švicarske arhitekture i drugdje. Od 2014.-2018. predavao je na Pontificia Universidad Catolica u Santiagu, gdje je koordinirao javne programe 2017. i 2018. Trenutno živi u Francuskoj. Vodi ured Plan Comun i online platformu OnArchitecture.

Plan Comun, osnovan 2012, razvija strategije kojima je cilj maksimizirati i ojačati javni i zajednički prostor – shvaćen kao ključni aspekt arhitekture, bez obzira na mjerilo ili program – sredstvima jednostavnih arhitektonskih alata, putem kritičkog diskursa, istraživanja, projektiranja i gradnje. Počiva na uvjerenju da će radikalne, temeljne forme uvijek biti relevantne i univerzalne, te poslužiti kao poticaj kolektivnom korištenju i imaginaciji. Grupa koristi kritički i strateški pristup programiranju i projektiranju, kako bi preispitala i transformirala prostorne hijerarhije i upotrebe. Rade u etičkom okviru kolektiva, ciljajući ka koristi za mnoge. Od rujna 2018., Plan Comun ima sjedište u Parizu, te ga trenutno vode Kim Courrèges, Felipe De Ferrari, Sacha Discors and Nissim Haguenauer.

Na predavanju će predstaviti i OnArchitecture, audiovizualni repozitorijh kojeg su 2012. osnovali arhitekti Felipe De Ferrari i Diego Grass, te Claudio Messa, psiholog. Platforma je producirala niz videa građevina i intervjua s arhitektima, umjetnicima, kustosima, urednicima, istraživačima i urbanistima iz cijeloga svijeta, počevši s 2008. Do sada je producirano preko 200 intervjua i preko 300 filmova o pojedinim projektima. Predstavlja danas najveću dostupnu audiovizualnu arhivu arhitekture koja je dostupna online na www.onarchitecture.com

Karta