HR / EN
Martino Stierli (MoMA): Toward a Concrete Utopia - Postskriptum, predavanje 15.5. u 19
Aktualnost

Martino Stierli (MoMA): Toward a Concrete Utopia – Postskriptum, predavanje 15.5. u 19

1. May 2019.

Pozivamo vas na predavanje Martina Stierlija, glavnog kustosa odjela arhitekture i dizajna Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, koje će se održati 15. svibnja 2019. godine u Velikoj dvorani Arhitektonskog fakulteta u 19h pod naslovom Toward a Concrete Utopia, Arhitektura Jugoslavije u razdoblju 1948. do 1980. izložena u Muzeju moderne umjetnosti: Postskriptum. Uvod u predavanje i diskusiju moderirat će Maroje Mrduljaš.

Izložba „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980” održala se u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku od srpnja 2018. do siječnja 2019. godine. U predavanju će je kustos Martino Stierli smjestiti u širi kontekst arhitektonskih izložbi u MoMAi, te se osvrnuti na ulogu te izložbe kao alata za kritičku reviziju kanona moderne arhitekture. Regija južnog dijela Srednje Europe i Balkana se, iz zapadne perspektive, dugo smatrala tek rubno povezana s modernističkim projektom. Povjesničarka Maria Todorova pokazala je kako su u zapadnoj umjetnosti, književnosti i kulturi države bivše Jugoslavije smatrane i prikazivane kao europsko unutarnje 'drugo'. Međutim, sustavnim pregledom produkcije i mreža razmjene arhitekata koji su djelovali u Jugoslaviji u razdoblju od 1948. do 1980. godine, stvara se posve drugačija slika.
Nadalje, predavanje će se osvrnuti na praksu kuriranja kao istraživanja. Izložba kao što je „Toward a Concrete Utopia“ oslanja se ne samo na temeljito istraživanje arhiva, već i na kritičke doprinose velikog broja stručnjaka specifičnih područja koji zajednički komuniciraju nedovoljno priznato arhitektonsko djelo širokoj međunarodnoj publici. (Martino Stierli)

Predavanje organizira Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Filipović poslovnim savjetovanjem.

Na slici: 
Janko Konstantinov, Telekomunikacijski centar, 1972-81, Skopje

Karta