VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Karta

Kabinet za urbanističko naslijeđe

Urbanističko naslijeđe pokazatelj je razvoja gradogradnje, urbane tradicije i kulture tijekom povijesti te čovjekova odnosa prema prostoru i krajoliku u kojemu je živio, radio i podizao gradove i naselja. Naslijeđe gradova, stvarajući prepoznatljiv urbani krajolik, pridonosi razvijanju svijesti o važnosti kulturnog urbanističkog naslijeđa. Osim općeg znanja o povijesti i kulture urbanističkog planiranja te važnosti prošlosti za sadašnjost i budućnost, izobrazba o naslijeđu gradova i naselja ukazuje na trajna urbanistička načela primjenjiva u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Potrebno je spoznati i osvijestiti to brojno i vrijedno naslijeđe u Europi, svijetu i u Hrvatskoj. Za Hrvatsku je važan europski kontekst u kojemu su gradovi i naselja nastajali i razvijali se, počevši od 4. stoljeća prije nove ere kada nastaju prvi grčki gradovi na istočnoj obali Jadrana. Tijekom 25 stoljeća urbane kulture na tlu Hrvatske nastalo je i sačuvalo se brojno urbanističko naslijeđe europske pa i svjetske vrijednosti (UNESCO). Stoga je važno u izobrazbi arhitekata razviti senzibilitet za očuvanje i unaprjeđenje nacionalnoga urbanističkog naslijeđa, a u kontekstu srednjoeuropskog, mediteranskog, europskog i svjetskog naslijeđa gradogradnje.
U obveznim i izbornim kolegijima Kabineta potiče se prepoznavanje važnosti urbanističkog i općenito kulturnog naslijeđa, podučava se o vrijednostima, metodama i pristupima suvremenog korištenja i unaprjeđenja naslijeđa, o kriterijima i modelima za obnovu i revitalizaciju, kao i o kreiranju novih vrijednosti suvremenim urbanističkim, arhitektonskim i pejsažnim zahvatima u prostorima naslijeđa – u gradovima, naseljima i kulturnom krajoliku.
Nastava u Kabinetu razvija se iz znanstvenoistraživačkih projekata u kojima sudjeluju članovi Kabineta, iz znanstvenih istraživanja (objavljenih radova) i stručnih projekata. Studenti se uključuju u znanstvenoistraživački rad te se potiču na objavu znanstvenih radova zajedno sa svojim mentorom.
Nastavnici Kabineta sudjeluju u provedbi nastave na drugim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu ili drugih sveučilišta. Sudjelujemo s izvedbom kolegija na Filozofskom i Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a planira se sudjelovanje i na drugim arhitektonskim fakultetima.